Bilgisayar anakart’ın bios sürümünü öğrenmek. Program kullanarak yada programsız bir şekilde Windows 7, Windows 10 , Windows 11 işletim sistemleri üzerinden anakartınızın bios sürümünü kolayca öğrenebilirsiniz. Bios Nedir? Bilgisayarınız üzerinde yer alan anakartınızın beynidir. Bilgisayarınızı açtığınızda, bilgisayar üzerinde yer alan ram, işlemci, ekran kartı ve anakart üzerinde yer alan donanımları tanıyarak işletim sistemine sunar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler. Üretici firmalar bazı modellerin yeni BIOS sürümlerini çıkartabilir. Bunun nedeni, gelişen ve yeni çıkan teknolojilere karşı bilgisayar anakartınızın uyum sağlamasını ve onu tanımasını sağlar. Örneğin bilgisayarınızın RAM yeni bir ram taktığınızda, o ram’in mhz değerini desteklemesini sağlar, yada bir üst işlemci çıktığında anakartınız uyumluysa o işlemciyi görmesini de sağlar. Kısaca bios güncellemek, yeni teknolojik ürünlere bilgisayarınızın uyumlu hale gelmesine veya anakart’ın üretim aşamasında oluşabilecek hataların giderilmesi için yapılması gereken bir önemli güncellemedir.
Yazı İçeriği:
BIOS Nasıl Güncelleniyor?
İlk önce anakartınızın üzerinde ki bios sürümünü öğrenmeniz gerekmektedir. Aşağıdaki yöntemlerden birisini uygulayarak bios versiyonunuzu kolayca öğrenebilirsiniz. Güncel sürümü indirmek için anakart modelinizin internet sitesine girip bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bazı modeller (özellikle diz üstü pc’ler) bios sürümlerini exe uzantılı olarak sunmaktadır. İşletim sisteminizi indirdiğinizde exe dosyasını çalıştırıp bios versiyon güncellemesini kolayca yapabilirsiniz. Bazı modellerde indirdiğiniz dosyayı bir flash bellek içine atıp açılışta güncelleme yapacak şekilde isteyebilir.
Bios güncellerken nelere dikkat etmek gerekir? ; Bios güncellemesi yaptığınızda en önemli nokta bilgisayarın o anda kapanmamasıdır. Eğer işlem yarım kalırsa anakartın bios versiyonu hasar görebilir. Bu durumda bilgisayarınız donanımları göremeyeceği için açamazsınız.
BIOS Versiyonunu Öğrenmek
a- Komut sistemi ile Öğrenmek
- Windows 10 arama bölümüne “cmd” yazın (yada klavyeden win+s tuşuna basıp çıkan yere de yazabilirsiniz.)
- Karşınıza komut “komut istemi” uygulaması gelecektir. Üzerine gelip sağ tuşa basın ve “yönetici olarak çalıştır” seçeneğine tıklayın.
- Siyah ekrana şu komutu yapıştırın.
wmic bios get smbiosbiosversion
enter basın. - Karşınıza bios anakart’ın bios sürümü çıkacaktır. Anakart modelinize göre internet sitesine girip driver bölümünden biosun üst sürümleri var mı kontrol edebilirsiniz.
b- Sistem Bilgisi ile Öğrenmek
- Windows 10 arama bölümüne “msinfo32” yazın ( yada klavyeden win+s tuşuna basıp çıkan yere de yazabilirsiniz.)
- Arama sonucunda çıkan “sistem bilgisi” yazısına tıklayın.
- Burada Bios sürümünü görebileceğiniz gibi tarihini de görebilirsiniz.
c- DxDiag Tanı Aracı İle Öğrenmek
Ayrıca Dxdiag ekranında işletim sisteminizin DirectX sürümünü de öğrenebilirsiniz.
- Windows 10 arama bölümüne “dxdiag” yazın ( yada klavyeden win+s tuşuna basıp çıkan yere de yazabilirsiniz.)
- Arama sonucunda çıkan “Dxdiag” seçeneğini tıklayın.
- Bir kaç saniyelik tarama işleminden sonra, sistem menüsü altında bios sürümünü tarihi ile birlikte görebilirsiniz.
d- PowerShell Uygulaması İle Görüntülemek
Windows 10 ile gelen powershell komut satırı ekranına gireceğiniz kod ile, bios sürümünü öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu yöntemle anakart seri numarasını da görebilirsiniz.
- Windows 10 arama bölümüne “PowerShell” yazın ( yada klavyeden win+s tuşuna basıp çıkan yere de yazabilirsiniz.)
- Arama sonucunda Çıkan “Windows PowerShell” uygulamasını tıklayın.
- Karşınıza gelen mavi ekranı şu komutu yapıştırıp,
Get-WmiObject win32_bios
Enter basın.
e- Program ile Görüntülemek
Bios sürümünü program aracılığı ile öğrenmek isterseniz, ücretsiz olarak sunulan programlarda mevcut. Benim sizlere önereceğim bios sürüm öğrenme programı Speccy’dir. Bu program sayesinde BİOS sürümü haricinde daha detaylı sistem bilgisi sonuçlarda alabilirsiniz. Programın güncel versiyonunu indirmek için BURAYI tıklayın.
- Verdiğim linkten Speccy programını indirip bilgisayarınıza kurun.
- Programı açtığınızda ekranın sol tarafında yer alan menülerde ki “motherboard” yazısına tıklayın.
- Bios sürümünüz tarih ve anakart modeli ile karşınızda.
Masaüstü bilgisayarınız yada dizüstü bilgisayarınızın bios sürümünü yukarıda ki yöntemlerden birisini kullanarak kolayca öğrenebilirsiniz. Bios sürüm öğrenmek işlemleri Microsoft Windows’un bütün sürümlerinde aynı şekildedir. Ayrıca;
Mobil kategorisinde yer alan, Rehberde Kayıtlı Kişileri Twitter’da bulmak içerikli blog yazımıza da bakabilirsiniz.
Bir Cevap Yaz