Son günlerin en çok konuşulan yeni nesil sosyal medya uygulaması Clubhouse Alpha Exploration Co. tarafından geliştirilen, Nisan 2020’de App Store’a kullanıma sunulan yeni nesil sosyal medya uygulamasıdır. Google Play store’de şimdilik kullanıma bulunmayan ancak yakın bir zamanda geliştiricisi firma Alpha Exploration, uygulamanın Android cihazlara gelmesi için çalışmalara başladıklarını açıklamıştı.
Yazı İçeriği:
Clubhouse Nedir?
Clubhouse’un Facebook, Twitter, Instagram gibi diğer sosyal medya uygulamalardan farkı, resim ve yazı paylaşamıyorsunuz. Olay tamamen ses üzerine yani radyo yayını gibi. Uygulamaların diğer farklı yanı da kafanıza göre hesap açamamanız. Uygulamaya üye olmak için bir kullanıcının davetiyesine ihtiyacınız var. Yani üyelik için Clubhouse kullanıcısı size referans olmalıdır. Sizin hesabınızda size kim referans olduysa gözükecek tabii sizinde referans olduğunuz kişilerde gözükecek. Başlangıçta her kullanıcının 2 davetiye hakkı var. Kullanım sıklığına göre 4 davetiyeye kadar çıkıyor. Telefon numarası üzerinden kullanıcı oluşturulabildiği için fake hesap açıp uygulamayı çöp haline getirme de imkanınız yok.
Clubhouse Nasıl Kullanılır?
Müzik, Sinema, Teknoloji, kültür spor, tartışma gibi daha bir çok sohbet odası kategori mevcut. İlgi alanınız olmayan konuları görmemek için kayıt olurken ya da sonrasında ilgilendiğiniz konuları belirleyebilirsiniz. Seçimlerinize göre İlginizi çekmeyen kanallar ana sayfanızda gözükmez. Clubhouse uygulamasını Yönetici ve Dinleyici olarak iki farklı şekilde kullanabilirsiniz. İlgi alanınızı çeken sohbet odalarına katılıp dinleyici olarak katılabilirsiniz. Sohbete katıldığınız odada tartışmaya dahil olup benim de söyleyeceklerim var derseniz, uygulamanın ekranının sağ alt kısmında bulunan el kaldırma düğmesine basarak sohbet odası yöneticisinden izin alıp sohbetine dahil olabilirsiniz.
Yönetici olarak kullanmak isterseniz sizlerde ücretsiz olarak sohbet odası oluşturabilirsiniz. Open, Social, Closed şeklinde 3 farklı Sohbet odaları açabilirsiniz. “Open” sohbet odaları sizi takip edenler ve ilgi alanlarına göre karşısına çıkan açık odalar olmaktadır. Bu odalara direk giriş yapılabilir. “Social” sohbet odaları sadece karşılıklı takipleştiğiniz kişilerin gördüğü odalar olmaktadır. “Closed” odaları ise en özel odalar. Yani sizin davet gönderdiğiniz sizlerin seçtiğiniz kişilerin katılabileceği odalar olmaktadır. Bu odayı sonradan açık gruba da çevirebilirsiniz. Uygulamada anlık sohbet odaları açabileceğiniz gibi sizin önceden belirlediğiniz gün ve saatte sohbet başlatma imkanı da sunuyor. Uygulamanın üzerinde ki takvimde bu odalar gözükmektedir. kişiler isterse bunları Kendi telefonlarındaki takvime ekleyebiliyor. Sohbet zamanı geldiğinde kişinin telefonuna hatırlatıcı bildirimler gelmektedir. Normal sohbet odaları kalıcı değildir. Sohbet bittikten sonra yeniden dönüp dinleme imkanınız bulunmamaktadır. Ancak “CLUB” sistemi ile kalıcı sohbet odası oluşturulmaktadır. Bu daha çok etiket mantığıyla ilerlemektedir. Örneğin #KriptoPara etiketini takip edip bu etiket üzerinden bir kanal açıldığında geriye dönükte takip edebilir ve sohbetlere yetişemezseniz de sonradan dinleyebilirsiniz. Instagram, Twitter da bulunan #hastag sistemi gibi düşünebilirsiniz. Kalıcı Club odalar oluşturmak için her hafta için en az 3 adet sohbet odası oluşturmuş olmanız gerekiyor.
Bazı kötü diyaloglar için engelleme sistemi de mevcut. Sizin engellediğiniz yada sizi engelleyen kişi açık odalar akışta gözükmemektedir. O kullanıcının olduğu odaya giremiyorsunuz. Bu sayede sorun yaşanılan kişiyle iletişime geçmenizin önüne geçilmiş oluyor. Yani tesadüfen de olsa bir odada karşılaşamayacaksınız.
İleri ki zamanlarda twitch benzeri bir bağış sisteminin geleceği de geliştiriciler tarafından duyurulmuştu. Yani süreli yayın yaptıkça Clubhouse para kazanmanızda aktif olacak. Bu şekilde hem içerik sayısında hem katılımcılarda artışlar olacağı hedeflenmiştir.
Mobil kamera uygulaması kategorisinde yer alan, Adobe Photoshop Camera Uygulaması Nedir? içerikli blog yazımıza bakabilirsiniz.
Bir Cevap Yaz