Yazı İçeriği:
Dosya veya Dizin Bozuk ve Okunamaz Durumda” Hatası Neden Olur?
İşletim sisteminiz Windows’un okumaya çalıştığı FAT32 ve NTFS dosya türleri vardır. Taşınabilir diskinizde bu dosya türleri bazı nedenlerden dolayı bozulabilir ve “Dosya veya Dizin Bozuk ve Okunamaz Durumda” uyarısı karşınıza gelir. Bilgisayarınızdan USB taşınabilir diskinize yada tam tersi taşınabilir diskinizden bilgisayarınıza bir şeyler kopyalarken ve bu işlem yarım kalırsa veri yazma işlemi tam olamayacağından dolayı diskin dosya sistemi bozulabilir. Yada taşınabilir diskiniz USB den bilgisayarınıza bağlıysa arka planda sürekli çalışır halde olur, bu esnada bilgisayarınız kapanırsa bu şekilde dosya formatının bozulması gerçekleşmektedir. FAT32 veya NTFS olan diskiniz Windows’un okuyamayacağı RAW uzantılı dosya türüne dönüşmektedir. Görselde ki gibi bir uyarı karşınıza çıktığında diskte bulunan önemli verilerinize ulaşabilirsiniz. Bu uyarı mekanik değil, tamamen diskin okunamaz yani RAW uzantısına döndüğünden dolayıdır.
Dosya veya Dizin Bozuk ve Okunamaz Durumda Çözümü;
- Burada anlatılan işlemler Windows 7 ve Windows 10 için aynıdır. İşlemleri Windows’un komut sistemi ekranından yapacağız. Bunun için; Başlat – Ara – cmd (yada klavyeden win+r tuşları) yazıp mouse ile üzerine gelerek sağ tuş yapıyorsunuz ve çıkan menüden “Yönetici Olarak Çalıştır” seçeneğini tıklıyorsunuz.
- Karşımıza siyah ekran komut satırı gelecek. Onarma kodunu yazmadan önce takılı olan hasarlı usb diskinizin aldığı harfe bakmalısınız. Bunun için bilgisayarım simgesini tıklayın “Cihazlar ve Sürücüler” sekmesinde diskinizin harfini görebilirsiniz. Benim örneğime göre benim “Bilgi İşlem” isminde ki disk “D” harfini almış.
Örneğimize göre dosya sistemi bozulan “D” sürücüsü diskime tıkladığımda “Dosya veya Dizin Bozuk ve Okunamaz Durumda” hatası alıyorum ve komut satırına yazdığım kod ile bu diski onarmaya çalışacam.
- Komut satırına şu şekilde kod yazıyorsunuz chkdsk/r d: .Şimdi buraya dikkat “d” ile yazdığım yer sizin USB diskinizin aldığı harf olacak. Bu komutu yazıp Enter tuşuna bastığımızda bir kaç dakika sürecek olan (bu diskin içerisinde ki dosya sasısına göre değişir) onarma işlemi başlayacaktır.1., 2. ve 3. adımlar çabuk bitiyor ama 4. adım diskinizin doluluk oranına göre biraz zaman alabiliyor.
Chkdsk/r komutu ile diskinizin bozuk sektörlerini onarmaya çalışırsınız. Tabi bu işlemin yüzde yüz garantisi de bulunmamaktadır. Bu işlemi başlatırken sorunlu olan diskiniz üzerinden dosya yükleme, silme gibi işlemler yapmayınız. “Dosya veya Dizin Bozuk ve Okunamaz Durumda” çözümünü anlatmaya çalıştım. Takıldığınız bir yer var ise yorum kısmında paylaşabilirsiniz.
#Bilgisayar kategorisinde yer alan, Windows 10 Saatin yanında Saniye göstermek konulu blog yazımıza bakabilirsiniz.
Bir Cevap Yaz