«
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. eSIM Nedir? eSIM Nasıl Kullanılır?

eSIM Nedir? eSIM Nasıl Kullanılır?

eSIM Nedir? eSIM Nasıl Kullanılır? eSIM alt yapısı Türkiye’de kullanıma açıldı. Artık fiziksel sim kartları teknolojisi sona eriyor. Şimdilik Vodafone firması destek sunmaktadır. İlerleyen zamanlarda Türk Telekom ve Türkcell’in de geçmesi beklenmektedir. Bu yeni mobil kart teknolojisinin avantajlarını ve telefonlarda nasıl aktif edildiği ile ilgili detaylı bilgiyi yazı devamında bulabilirsiniz..

Yazı İçeriği:

eSIM Nedir?

Doğrudan bir aygıta yerleştirilmiş, programlanabilir dijital bir sim kartıdır. eSIM fiziki bir karta değil, akıllı cihazlara entegre edilen küçük bir çipten ibarettir. eSIM, çıkartılabilir SIM kartın sağladığı güvenlik seviyesine eşdeğer bir güvenlik ve koruma seviyesi sağlamaktadır. Operatör yada numaranızı değiştirdiğinizde Telefonunuza yeni bir sim kartı takmanıza gerek kalmayacak. eSIM çipi telefonunuza gömülü olarak gelecek. Bir telefonda iki hat birden kullanabileceksiniz. Bunun için Çift sim kartlı model telefon almaya da gerek kalmayacak. Tabi bu şartların olması için üretici firmanın eSIM desteğinin olması ve aldığınız telefonunda bu özelliği desteklemesi gerekmektedir.

Üzerinize kayıtlı olan bu iki hattı farklı tarifelerle kullanabilirsiniz. Örneğin birinde sadece internet paketi varken diğerinde ise sadece aramalar için bir tarife yapabilirsiniz. eSIM ve Fiziksel sim kartı birlikte kullanılabilir. Bir telefonun eSIM özelliğini desteklemesinin yanı sıra kullandığınız operatöründe desteklemesi gerekmektedir. Türkiye’de şimdilik Vodafone desteği vardır.

eSIM’i kopyalamak veya başka bir cihaza aktarmak mümkün değildir. Diyelim ki telefonu satmayı yada başkasına vermeyi düşünüyorsunuz. O telefon üzerinde eSIM silebilirsiniz. Bunun için;

  • iOS için: Ayarlar > Hücresel ağ veya Mobil veri > silmek istediğiniz profili seçin > Hücresel tarifeyi sil .
  • Android için: Ayarlar > Ağ ve İnternet > Mobil ağ > eSIM profilini seçin > SIM kart verilerini sil .

Avantajları Neler?

  • Günümüzde kullanılan geleneksel kartlara göre daha güvenli.
  • Sım kartı yuvasına gerek kalmayacak. Telefonlar suya ve toza daha dayanıklı üretilebilecek.
  • Fiziksel bir karta ihtiyaç olmadığı için, kaybolma, bozulma gibi riskleri de ortadan kaldıracak.
  • Akıllı saatler, Fitness bileklikleri, kişisel asistanlar vb. destekleyebilecek.
  • Uzaktan yetkilendirilebilir olması sayesinde operatör değişikliğinde beklemenize gerek kalmayacak.
  • İki karta sahipseniz bekleme ya da tak – çıkar olmadan operatör değiştirebileceksiniz.

Dezavantajları Neler?

  • Yeni bir telefon alırken yada değiştirirken fiziksel sim kartını çıkartıp takabiliyoruz ancak gömülü bir halde olan eSIM’ler, telefon değiştirmede kullanıcıları maliyet açısından zorlayacaktır.
  • Kullandığınız hücresel ağ’ın sürekli açık olması gerekmektedir. eSIM’ler istenildiği gibi çıkarılıp takılamayacağından dolayı hücresel ağa bağlı kalacaksınız. Bu durum telefonları daha fazla izlenilebilir hale getirecek.

Nasıl Aktif Edilir?

Bayiden aldığınız kartın üzerinden aktive etmek için bir QR Kod bulunmaktadır. Aktif edebilmek için telefonunuzdan internete bağlı olup aşağıdaki yolu izlemelisiniz.

  • iPhone’da: Ayarlar > Hücresel > Hücresel Plan Ekle > eSIM üzerindeki Kodu Okut > Sim kilidini açmak için pin gir.
  • Android’de: Ayarlar > Bağlantılar > Sim Kart Yöneticisi > Mobil Plan Ekle > Operatör QR Kodu Kullan > eSIM üzerindeki QR Kodu okut > Sim kilidini açmak için pin gir.

Netflix’te otomatik oynayan fragmanların veya otomatik diğer bölümlere geçişleri istemiyor bunları kapatmak istiyorsanız, İnternet kategorisinde yer alan BU BAĞLANTI‘ya tıklayıp öğrenebilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *