Excel Dosyasına Şifre Koymak. Excel dosyanızın içeriğinin öneminden dolayı Excel açılışına yada Excel’in satır/sütun bölümlerine şifre koyarak korumaya alabilirsiniz. Bunun için ekstra bir yazılım kullanmanıza gerek yoktur. Microsoft Excel dosyanızı şifrelemek için kendi üzerinden bu özelliği sunmaktadır. Excel dosyanızın açılışına şifre koyacağınız gibi, Excel sayfa içi düzenlemeleri de korumaya alabilirsiniz. Excel şifrenizi unuttuğunuzda geri dönüşünüzün zor olduğunu unutmayın. İnternet ortamında satılan Excel şifre kırma programları her zaman başarılı bir sonuç vermeyecektir. Microsoft Excel dosyası güvenliği için; açılışa şifre koymak, çalışma kitabını korumak ve Excel sayfa içeriğini korumak nasıl yapılır? bakalım.
Yazı İçeriği:
a- Excel Açılışına Şifre Koymak
Kullandığınız bilgisayarı başkaları da kullanıyorsa veya Excel dosyasını mail ile başka bir kullanıcıya gönderiyorsanız, Excel açılışına şifre koyarak sizin haricinizde ve şifreyi paylaştığınız kişi haricinde açılmasını engelleyebilirsiniz. Excel açılışına şifre koyarak çalışma sayfası içeriğinin görüntülenmesinin önüne geçmiş olursunuz. Bunun için;
- Şifre koyulacak Excel dosyanızı açın.
- Ekranın sol üst köşesinde bulunan “Dosya” yazısına tıklayın
- Açılan Menüden “Bilgi” yazısına tıklayın.
- “Çalışma Kitabını Koru” yazısına tıklayın.
- Açılan menüden “Parola ile şifre belirle” seçeneğine tıklayın.
- Excel dosyanız için parola belirleyip kayıt edin.
b- Excel Çalışma Kitabını Koruma
Bir Excel sayfasında birden çok kişi çalışması gerekiyorsa uygulanabilecek şifreleme yöntemidir. Bu yöntem ile, Excel sayfa içeriğindeki veriler görüntülenebilir ve değişiklik yapılabilir. Ancak çalışma kitabını koru seçeneği ile dosyanız üzerinde sayfa ekleme, silme gibi işlemleri engelleyebilirsiniz. Bunun için;
- Excel üst şerit menüde yer alan “Gözden Geçir” yazısını tıklayın.
- Açılan alt menüden “Çalışma Kitabını Koru” yazısına tıklayın.
- Karşınıza “Yapı” ve “Pencereler” adında iki seçenek çıkacaktır.
- “Yapı” seçeneği; aktif ettiğiniz de, dosyamızda sayfa ekleme silme gibi işlemler engellenmiş olacaktır. Ancak dosya içeriğinde hücrelerinde değişiklik yapılabilmektedir. “Pencereler” seçeneği; Yapı ile birlikte seçilirse, hem sayfa eklem silme yapılamayacak hem de dosya pencerelerine müdahale edilemeyecektir. Tercihinizi bu ayrıma göre yapabilirsiniz.
c- Excel Sayfayı Koruma
Excel’in gözden geçir menüsü altında yer alan bir diğer koruma yöntemi de “Sayfayı Koru” seçeneğidir. Bu özellik ile Excel çalışma dosyasının tamamını değil, sizin belirlediğiniz, sütun veya satırlar üzerinde koruma ayarları yapabildiğimiz bir seçenektir. Bu seçeneği kullanmadan önce hangi satır ve sütunların değiştirilmesini ayarlamak isterseniz ilk önce yapmanız gereken Excel varsayılan olarak aktif olan kilidi kaldıralım. Bunun için;
- Klavyeden CTRL+A yapın ve tüm Excel içeri seçin.
- Seçim yaptıktan sonra Mouse sağ tuşa basın ve “Hücreleri Biçimlendir” yazısına tıklayın.
- Açılan yeni sayfanın en sağında yer alan “Koruma” bölümüne tıklayın ve “kilitli” seçimini kaldırın. Bu kilidi kaldırdıktan sonra çalışma sayfamızda bütün alanların kilitleri kalkmış oldu.
- Şimdi Excel içeriğimizde üzerinde işlem yapılmasını istemediğimiz satır/sütunları seçiyorsunuz.
- Ben görselde ki örnek çalışmama göre A ve B sütunları üzerinde çalışma yapılmamasını istediğim için bu iki sütunu seçip üstünde mouse ile sağ tuşa basıyorum ve açılan ekrandan “Hücreleri Biçimlendir” tıklıyorum.
- “Koruma” bölümüne tıklayın ve “kilitli” seçimini bu sefer bu iki sütun için aktif edin.
- Şimdi “Gözden Geçir” sekmesinde bulunan “Sayfayı Koru” tuşuna basın. İsterseniz şifrede koyabilirsiniz.
A ve B sütunlarına tıkladığınızda işlem yapılamayacağını ancak C sütununda değişiklik yapılabildiğini göreceksiniz. Yani A ve B sütunlarını değişikliklere karşı dosya üzerinde çalışan diğer kullanıcılara karşı korumuş olduk. Excel dosyasını şifrelemek ve korumak içerikli yazımızda takıldığınız bir yer varsa yorum kısmında paylaşabilirsiniz.
Şifre İçerikli Diğer Blog Yazıları;
Winrar Sıkıştırma programı ile Klasör şifrelemenin nasıl yapıldığını öğrenmek isterseniz BURAYI
Microsoft Outlook Uygulamasının açılışına şifre Koymayı Öğrenmek için BURAYI tıklayıp ilgili makaleye ulaşabilirsiniz.
Bir Cevap Yaz