«
  1. Anasayfa
  2. Bilgisayar
  3. CryptoLocker (Fidye) Virüsünün Şifrelediği Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

CryptoLocker (Fidye) Virüsünün Şifrelediği Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

CryptoLocker (Fidye) Virüsünün Şifrelediği Dosyalar Nasıl Kurtarılır? Diğer bir deyişle fidye virüsü olarak ta geçen CryptoLocker bilgisayarınıza bulaştığında dosyalarınızın açılamaz hale gelmesini sağlar ve bunun için bir ödeme linki dosyaların içine bırakır. Virüs kişiyi kandırmak için, “TTnet Faturanız Fatura borcunuz” yada “kargonuz var” şeklinde genellikle mail göndererek kullanıcıyı kandırıp linke tıklamasını sağlar. bunun sonucunda dosyalarınız şifrelenir ve açılamaz bir şekle dönüşmektedir.

Yazı İçeriği:

CryptoLocker Virüsü Nedir?

İnternet üzerinde ilk olarak 5 Eylül 2013 tarihinde görülmüştür ve halen mail yoluyla gönderilmeye devam etmektedir. CryptoLocker, virüslü e-posta eklerinden bilgisayara bulaşarak, bilgisayara bağlı depolama birimlerindeki ve bilgisayar bağlı ağlarda bulunan belirli türlerdeki dosyaları şifreler. Daha sonra kullanıcıya, şifreli dosyaların çözülmesi için yüksek miktarda ödeme yapılmasını teklif eden bir mesaj görüntüler. Ödeme yöntemi olarak Bitcoin istemektedir ve belirlenen süre içerisinde ödenmediği takdirde şifreli dosyaların geri getirilemeyeceğini tehdidinde bulunur.

Fidye yazılımı örnek görseli;17

Fidye virüsü yazılımları, Örnek görseldeki gibi mailinize gelen bu sayfa tasarımın içine gömülmüş linke tıkladığınızda, bilgisayarınızda bulunan Microsoft Office dosyaları, resimler yada diğer içerikli kişisel dosyalarınızı şifreli bir hale getirerek uzantısını değiştirmektedir. Bu dosyaları açmak istediğinizde karşınıza, dosya içeriklerini görebilmeniz için bir ödeme linki sayfası çıkmaktadır.

Bu virüsten kurtulma yollarını araştırdığınızda bir çok yöntem içeren makaleler internette bulabilirsiniz. Hepsini denemiş biri olarak kesin sonuca maalesef gidemedim. Bu denenmiş yöntem ile çalışanımızın dosyalarına sağlam bir şekilde ulaşabildik. Denemenizde fayda var. Sonuçta kaybedecek bir şeyiniz de yok. Burada önceliğiniz eğer var ise sizin için önemli olan Word, Excel içerikli dosyalarınızı kurtarmak olacaktır. Zaten sizin için önemli olan dosyalarınız yok ise en sağlıklı yöntem bilgisayarınıza format atmaktır.

CryptoLocker Virüsünün Şifrelediği Dosyaları Kurtarmak

  • İlk önce ShadowExplorer isimli programını bu adresten indirmelisiniz. http://www.shadowexplorer.com/downloads.html
  • Basit bir kurulum işleminden sonra masaüstündeki kısa yol linkinden programımızı çalıştıralım. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.

  • Bu ekranda şifrelenmiş dosyalarınız hangi disk üzerinde ise o diskin harfini seçmelisiniz. Genelde sistemler ve dosyalar “C” benim dosyalarım “C” sürücüsünde olduğundan dolayı o diski seçiyorum.
  • Hemen yanında tarihler aktif olacaktır. İşte dosyalarınızı buradaki tarihi seçerek kurtarma yoluna gideceğiniz. Virüsün bulaştığı tarihi yada bir gün geriye olan tarihi seçebilirsiniz.

“C” sürücüsünün yanında bulunan “+” işaretine bastığınızda bilgisayarınızda bulunan kullanıcı dosyaları listelenecektir. Bilgisayar adınız ne ise ulaşmak için,”Users” altından ulaşabilirsiniz. Resimde gördüğünüz gibi “Aykut1″ isimli bilgisayar hesabıma tıkladığımda altında çıkan (dosyalarınız neredeyse) o klasörü seçmelisiniz. Örneğin benim dosyalarım “Desktop” klasöründe olduğu için hemen masaüstü dosyalarım listelenecektir. Bundan sonrası kolay.

CryptoLocker Virüsü ile şifrelenmiş dosyanızın üzerine sağ tuşa basarak “Export” komutunu verip dosyanızı kurtarabilirsiniz. Bu şekilde bütün dosyalarınıza ulaşabilir ve kurtarmış olursunuz. Bundan sonra ki tavsiyen, çeşitli trojen temizleyicisi yazılımları kurup tarama yapmaktansa. Temiz bir sistem yani bilgisayarınıza format attırmanızı tavsiye ederim. Her zaman bilgisayar işletim sisteminizi güncel tutun ve özellikle gelen maillerde tıklamadan önce mouse ile üzerine gelin arka plandaki linki size gösterecektir. Yabancı bir link olduğunu kolaylıkla anlayabilir direk maili silebilirsiniz.

Bu arada hazırladığım bu makaleyi 3 farklı sitemde yayınladım ve yazıları, resimleri dahi değiştirmeden çalan arkadaşlara da selamlar olsun bari resimleri değiştirseydin “aykut1” diye ismim gözüküyor :) …

Teknoloji kategorisinde yer alan, ve 2020’nin en iyi kameraları telefonlarının ne olduğunu öğrenmek isterseniz BU BAĞLANTI‘ya tıklayabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *