Google Arama Motoru İpuçları. Pek bilinmese de Google kullanıcılarına sunduğu aram ipuçları bulunmaktadır. Bizler Google arama motoru üzerinden bir içerik arayacağımız zaman klasik şekilde sözcüğü yazıp aramaya başlıyoruz. Ancak Arama motorundan daha iyi bir şekilde yararlanabilmek için Google arama motorunun sunduğu arama ipuçları sayesinde aradığınız içeriğe daha hızlı ve aranan konu içeriğine kaynaklar içinde kaybolmadan daha net bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Örneğin aramaların içinde bir kelimeyi hariç tutarak, yada aranan içeriğin sadece bir site içeriğinde yapmak, PDF, Word, Excel, PPT sunum dosyası gibi yani sadece bir dosya formatı arama yapmak, bir şehir’e ait hava durumu gibi bilgilere direk ulaşabilirsiniz. Google arama motorunda ipuçlarını kullanarak nasıl daha gelişmiş bir arama deneyimi yapılır bakalım.
Yazı İçeriği:
Google Arama Motoru teknikleri
Belirli Bir Site İçinde Aramak
Aramak istediğiniz kelimenin sadece o site içeriğinde olup olmadığı araya bilirsiniz. Mesela eğitim kurumları olan site uzantıların listelenmesini isterseniz site:edu şeklinde yazmalısınız. Sadece bir site içerisinde arama yapabilmek için; Örneğin arama bölümüne site:aykutblog.com bilgisayar yazmanız gerekmektedir.
Örnek aramada gördüğünüz gibi “bilgisayar” kelimesini “aykutblog.com” sitesi içinde aradığımda, Google bana, içinde “bilgisayar” geçen blog yazılarını sadece o sitede olanları gösterecek ve diğer siteleri listelemeyecektir.
Aramada Bir Kelimeyi Hariç Tutmak
Arama yaparken içinde geçmeyecek kelimeleri de çıkarmak isteyebilirsiniz. Mesela ben Google aramada “Türkiye” ismini arayacağım ancak içinde “İstanbul” kelimesi geçmeyen aram sonuçlarının listelenmesini istiyorum. Bu şekilde arama yapabilmek için; arama kısmına Türkiye -istanbul şeklinde yazıyorum. Yani istemediğim kelimenin başına “-” işareti koyuyoruz..
Örnek çalışmada görüldüğü gibi arama sonuçlarında “Türkiye” geçen sonuçlar bold siyah olarak belirlenmişken “İstanbul” ile ilgili geçen kelimeler bulunmamaktadır.
Aramada Tırnak işareti kullanmak
Bu özellik, aramalarda sizin tırnak işareti içinde yazdığınız söz diliminin aynısı geçen arama sonuçlarını getiren web siteleri sıralamaktadır. Örneğin aramamızda Xiaomi yeni model şeklinde yazarsanız arama sonuçlarında 3 kelimenin de ayrı ayrı içinde geçtiği aramlar listelenecektir. Ancak aramayı tırnak işareti koyarak yaparsanız örneğin; “Xiomi yeni model” şeklinde yazarsam arama sonuçlarında sadece o kelime yazan içerikli aramalar listelenecektir.
Örnek çalışmada görüldüğü gibi arama sonuçlarında sadece tırnak işaretinde yazdığım kelime içeren sonuçlar çıkmaktadır. Google’da tırnak işareti ile arama benimde en çok kullandığım daha net sonuçlara ulaştığım bir arama özelliğidir. Daha net kaynaklara ulaşmak için bu şekilde aramalarda yapmanızı tavsiye ederim.
Bir Dosya Formatında Arama Yapmak
PDF uzantılı dosyaları, DOC, XLS, gibi Microsoft Office uzantılı dosyaları yada PPT sunum dosyalarını da Google arama ipuçlarını kullanarak daha iyi sonuçlar listeleyebilirsiniz. Örneğin ben internette bilişim güvenliği ile ilgili sunum dosyası arama istiyorum yapmanız gereken arama örneği; filetype:ppt bilişim güvenliği şeklinde yazıyorum. Yani Google aramaya içinde PPT uzantılı sunum dosyası olan Bilişim Güvenliği konuları olan aramaları getir, komutu veriyorum.
Arama sonuçlarında karşımıza çıkan seçenekler indirilebilir PowerPoint sonuç dosyası seçenekleri olmaktadır.
Google Hesaplama işlemleri
Fiziksel bir hesap makinasına yada bilgisayar hesap makinasına gerek olmadan, Google arama üzerinden hesap makinasını da açıp işlem yapabilirsiniz. Bunun için arama kısmına yapacağınız matematiksel işlem yazmanız olacaktır. Örnek arama için; 22+12 yazıp Enter basıyorum.
Örnek çalışmada gördüğünüz gibi Google arama motoru hem toplama işlemini verdi hem de karşıma bir hesap makinası çıkarmış oldu. Aynı şekilde Google da Birim dönüştürme işlemleri
işlemleri de yapabilirsiniz. Arama kısmına; örneğin 100 Dolar kaç TL şeklinde yazarsanız gün TL fiyatı ayrıca grafiksel verisi de çıkmaktadır.
Başka Bir Ülke veya Şehirde Saat ve Hava Durumu
Başka bir ülkenin yada şehrin saatini öğrenek isterseniz Google arama bölümüne “saat:” etiketini kullanabilirsiniz. Örneğin saat:Türkiye yazıp enter bastığınızda o an ki Türkiye saati karşınıza gelmektedir. İsterseniz şehir seklinde de yaza bilirsiniz.
Aynı şekilde bir ülkenin yada ilin hava durumunu da öğrenebilirsiniz. Örneğin hava durumu:marmaris şeklinde yazdığınızda karşınıza o an ki Marmaris hava durumu ve 5 günlük hava, yağış rüzgar durumlarını gösteren ekran gelecektir.
Gün Doğuşu/Batışı Saatlerini Öğrenme
Bir ilin gün doğuş saatini ve gün batış saatlerini de anlık öğrenebilirsiniz. Google arama kısmına örnek arama için şu şekilde yazmalısınız. gündoğumu:antalya ve günbatımı:madrid
Dünyada bir yerin gün doğumunu veya gün batımını öğrenmek için sitelerde gezmeye gerek yok. Yukarıda ki örnek arama şeklinde anlık güncel tarihli öğrene bilirsiniz.
Sizlerin de bu liste dışında bildiğiniz Google arama ipuçları seçenekleri varsa yorum kısmında paylaşabilirsiniz. Ayrıca İnternet kategorisinde yer alan, Google Üzerinden Oynayabileceğiniz Mini Oyunlar içerikli blog yazımıza da bakabilirsiniz.
Bir Cevap Yaz