Harici ve Dahili Ekran Kartları Arasındaki Farklar Nelerdir?. Bilgisayar alırken, özelliklerinde gördüğümüz, Dahili ve harici ekran kartlarının ne anlama geldiğini ve arasında ki farkların ne olduğunu, seçim yaparken neye göre seçeceğimizi yazı devamında bulabilirsiniz.
Yazı İçeriği:
Harici ve Dahili Ekran Kartları
Bir dizüstü yada masa üstü bilgisayar alırken, özelliklerinde paylaşımlı, tümleşik gibi VGA özelliklerinde bu tarz yazılar görebilirsiniz. Bu tarz ekran kartlarının kendi CPU’su ve ram boyutu yoktur. Bilgisayarın kendi ram ve CPU’su üzerinden çalışır. Bunu bir örnek ile açıklarsak, diyelim ki bir diz üstü bilgisayar alıyorsunuz ve üzerinde 8 GB ram var. Bu diz üstü bilgisayarın VGA özelliği de tümleşik veya paylaşımlı yazıyor. İşte bu VGA aktarım ram üzerinden çalışacağı için 1 GB harcadığını düşünürsek size kalan 7 GB oluyor. Ayrıca tümleşik, paylaşımlı ekran kartlarının ayrılacak ram boyutunu da BİOS üzerinden kendinizde ayarlayabilirsiniz (1gb,512mb vs..).Bu ekran kartından performans sağlayacağınız anlamana gelmez, sadece kartın ram kullanım oranını azaltıp fazlasını sisteme ayırabilirsiniz.
Paylaşımlı / Tümleşik Ekran Kartları Olumlu/Olumsuz Yönleri:
İnternet ve ofis amaçlı kullanımlar için yeterlidir. Yani sizler youtube, netflix gibi internet ve sörf amaçlı, ayrıca office uygulamaları (word,Excell) kullanımda çalışacaksanız oldukça yeterlidir. Bu yüzden maliyetleri düşürebilir ve daha uygun bir diz üstü pc veya masaüstü bilgisayar alabilirsiniz. Ekran kartının maliyetine ayrılacak farkı işlemci, ram gibi özelliklerine düşünebilirsiniz.
Paylaşımlı ekran kartları, özellikle diz üstü bilgisayarlarda, daha az enerji tüketimi sağlayacağından dolayı, uzun süreli kullanımlarda diz üstü pclerde ısınma sorunu yaratmayacaktır. Ayrıca enerji tüketimi az olacağından daha uzun süreli pil performansı da sağlamaktadır.
Olumsuz Özelliklerine bakacak olursak;
Paylaşımlı ekran kartlarında 3D oyunlar oynayamazsınız. Özelliklede yeni nesil oyunlar maalesef açılmayacaktır. Ayrıca Multimedya tarzında programlar (adobe, çizim programlar vs..) işlemler içinde uygun değildir. Oyun ve multimedya kullanım amacınız yoksa, sadece internet ve office amaçlı kullanım için paylaşımlı, tümleşik ekran kartlı özellikli bilgisayar veya dizüstü tercih edilebilir.
Harici Ekran kartları, isminden de anlaşılacağı gibi üzerinde kendi ram boyutu ve cpu’su bulunmaktadır. Diyelim ki.. siz 8 gb ram’li bir diz üstü bilgisayar yada masaüstü bilgisayar aldınız. Üzerindeki ekran kartınız 4 GB olduğunuz düşünürsek, harici ekran kartı cihazın kendi ram’ini kullanmayacak ve bütün grafiksel boyutları ekrana kendi cpu ve ram üzerinden verecektir. Yani diz üstü bilgisayarınızın 8 GB cihazın kendi kullanımına kalacaktır.
Harici Ekran kartların Olumlu/Olumsuz Yönleri:
Oyun oynamayı seviyorsanız son çıkan güncel oyunları iyi bir harici kart ile sorunsuz bir şekilde oynayabilirsiniz. Bu kartların segmentleri çok çeşitlidir bu yüzden iyi bir performans için iyice araştırılmalıdır. Çizim, grafik, video işlemi gibi multimedya kullanımlarda harici ekran kartlı bilgisayarlar tercih edilmelidir.
Değiştirilme yapılabilir. Tabi bu işlem masaüstü bilgisayarlar için uygundur. Örneğin 4 GB ekran kartınız var ve bazı oyun, uygulamalarda yetmiyorsa 6gb ekran kartı alınıp takılabilir. Böylece komple sistemi değiştirmek yerine ekran kartını değiştirerek maliyetinizi düşürebilirsiniz. Harici dizüstü bilgisayarlarda maalesef bu mümkün olmadığı için komple dizüstünü yenilemek olacağından dolayı maliyetli olacaktır.
Kendi CPU ve ram olduğu için Overclock yapılarak mevcut modelden daha fazla performans sağlanabilir. Tabi bu performans ortalama %15 civarında olacaktır.
Harici ekran kartlarının da olumsuz yönleri var, ama bunlar performans haricinde konulardır. Bu ekran kartların fiyatları pahalı olacaktır. Yüksek güç kullanımı olduğunda, diz üstü bilgisayarlarda çabuk bil tüketirler. Isınma oranları yüksektir. Kasa içi iyi bir soğutma sistemi yoksa uzun süreli kullanımlarda ısınma sorunu yaratabilirler.
Önerilen teknoloji kategori yazısı; Teknoloji kategorisinde yer alan, SSD disk nedir? Avantajları, dezavantajları nelerdir? içerikli blog yazımıza da ilginizi çekebilir.
Bir Cevap Yaz