«
  1. Anasayfa
  2. Bilgisayar
  3. Microsoft Windows 11 İşletim Sistemi Nasıl Kurulur?

Microsoft Windows 11 İşletim Sistemi Nasıl Kurulur?

Microsoft Windows 11 Nasıl yüklenir? Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 11 sürümü 5 Ekim 2021 tarihinde kullanıma sunuldu. Windows 10 kullanıcıları, bilgisayarlarının donanım uyumluluğu varsa Windows Update yaparak ücretsiz olarak Windows 11’e geçiş yapabilecekler. Bilgisayarınız Windows 11 için uyumlumu değil mi öğrenmek isterseniz BURADA Kİ blog yazımıza bakabilirsiniz. Ayrıca CD ile temiz bir kurulum yapmak isteyenler içinde ISO yazdırılabilir Windows 11 dosyası, Microsoft’un resmi sitesinde indirmeye sunuldu. Windows 11 ISO dosyasını indirmek için BURAYI tıklayın. Yükleme medyası oluşturma butonuna basıp ISO dosyasını bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Yazı İçeriği:

Windows 11 Yükseltme Nasıl Yapılır?

Bilgisayarınızın donanım uyumunuz varsa aşağıdaki işlemleri yaparak Windows 10’u ücretsiz bir şekilde Windows 11’e yükseltebilirsiniz.

  • Windows 10 arama bölümüne “Ayarlar” yazın. ( Klavyeden Win+s tuşuna basıp ta gelebilirsiniz.
  • Karşına gelen yeni ekranda “Güncelleştirme ve Güvenlik” yazısına tıklayın.
  • Ekranın solunda yer alan “Windows Update” tıklayın

Eğer bilgisayarınız donanımsal olarak destekliyorsa Windows 11 yükselt yazısını görecekseniz. Sisteminiz desteklemiyorsa “Bu bilgisayar şu anda Windows 11 için olan tüm sistem gereksinimlerini karşılamıyor.” uyarı yazıcı çıkacaktır.

Windows 11 CD ISO Kurulumu

Temiz bir Windows 11 kurulumu yapmak isteyenler için indirilebilir ISO dosyasını DVD yazdırıp, orijinal Windows 11 CD’nizde elinizde olmuş olacaktır. Bilgisayarınızın diski boşsa kurulum ekranı otomatik olarak gelecektir. Ancak içinde eski işletim sistemi varsa boot ekranı otomatik gelmeyebilir. Bunun için bilgisayar açılışında klavyeden F10 veya F11, F12 (bazı bilgisayar modellerinde farklı tuş kombini olabilir) tuşlarına basıp boot ekranına gelip DVD/ROM seçmeniz gerekmektedir.

  • Kurulum ekranı karşınıza geldiğinde, ilk ekran klavye, dil ayarları olacaktır. Kendinize göre seçip diğer ekrana geçin
  • Karşınıza lisans ekranı gelecektir. Orijinal Windows 10 lisansınız varsa buraya girebilirsiniz. Ancak Lisansınız yoksa ve Windows 11 denemek istiyorsanız Alt kısımda bulunan “Ürün anahtarım yok” yazısına tıklayıp kuruluma devam edebilirsiniz.
  • Devam ettiğimizde Yüklemek istediğimiz Windows 11 işletim sistemi sürümler karşımıza gelecektir. Kullandığınız Windows 10 orijinal lisans sürümünü ne ise onu seçip devam ediyorsunuz.

  • Karşımıza gelen diğer ekran, disk yükleme alanı. Birden fazla diskiniz varsa bu ekranda gözükecektir. Hangisine temiz kurulum yapmak isterseniz onu seçip kurulumu yapabilirsiniz. İsterseniz bu ekranda isteğe bağlı diskinizi bir kaç parçaya da ayırabilirsiniz. Bu işlemi Windows 11 bittikten sonrada yapabilirsiniz. ( Disk bölmeyi başka bir makalede detaylı anlatıcam)

  • Kurulum dosyalarınız diskinize kopyalanmaya başlayacak. Kurulum bittikten sonra bilgisayarınız yeniden başlayacak ve yapılandırma ayarları karşınıza gelecektir. Karşınıza gelen ilk ekran Ülke seçimi olacaktır. Seçiminizi yapıp Evet butonuna tıklayınız.
  • Diğer ekranımız klavye düzeni. Türkçe Q seçip devam edebilirsiniz. Klavye ayarını daha sonra Windows 11 denetim masasından  değiştirebilirsiniz. Yine Evet butonuna tıklayıp diğer ayara geçiyorsunuz.

  • Diğer ekran, bilgisayarımıza bir isim oluşturmak. Burada yazdığınız ismi kurulum bittikten sonra da Windows 11 bilgisayarım ekranında yine değiştirebilirsiniz. İleri butonuna tıklayıp devam ediyoruz.
  • Diğer Ekran “Bu cihazı nasıl ayarlamak istersiniz”. Burada sizi iki seçenek karşılayacaktır. İş veya Okul Ayarlayın bölümü daha çok domain yapısı dediğimiz sistem yöneticilerin bağladığı alandır. Bireysel bir kullanım tercih edeceğimiz için “Kişisel Kullanıma Yönelik Ayarlama” bölümünü seçip devam ediyorsunuz.

  • Burada seçim yaparken şuna dikkat etmenizi isterim. Eğer Windows 11 yüklü bilgisayarı sadece siz kullanacaksanız Microsoft hesabınızı bağlayarak kullanabilirsiniz, böylece mailler, notlar, adres defterleri, takvim gibi hesaplarını telefon birlikte senkronize olur bu şekilde kullanabilirsiniz. Ancak bu bilgisayarı birden çok kullanıcısı olacaksa özellikle mail içeriğiniz gözükebilir. Bu detayı bilerek Oturum açma seçenekleri bölümüne girmenizi öneririm. Tavsiyem  “oturum açma” seçeneklerini” tıklayıp “çevrim dışı hesap” bölümünü seçin.

  • “Çevrim Dışı” bölümünü tıkladığınızda, Microsoft hesabı ile ilgili neler yapılabileceğini belirten bilgilendirme sayfası kaşınıza gelecektir bu ekranı “atla” butonuna tıklayıp geçiniz. Karşınızı bilgisayarınız için bir Kullanıcı adı ve şifre oluşturma ekranı gelecektir. İstenilen bilgileri yazıp devam ediniz. (Tabi ki bunları kurulumdan sonrada değiştirebilirsiniz.)
  • Karşınıza Windows 11 için Cihaz gizlilik ayarları ekranı gelecektir. Özel bir durum yoksa Tavsiyem bu seçenekleri kapatmanız olacaktır. Gereksiz yere arka planda CPU kullanımını da azaltmış olursunuz. İstenirse bu seçenekler daha sonrada aktif edilebilir.

“Kabul et” butonuna tıkladıktan sonra, bir kaç dakika içinde yapılandırma ayarları sonlandırıp Windows 11 masaüstüne giriş yapacaksınız. Artık Bilgisayarınız kullanıma hazırdır.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *