«
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. RAM Belleklerdeki CL Değeri Nedir? Ne İşe Yarar?

RAM Belleklerdeki CL Değeri Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar Ram belleği nedir? Ram bellek alırken nelere dikkat etmek gerekir? Ram bellekte CL, CAS yorulma değerleri nedir? Bilgisayarımızın önemli donanım parçalarından biriside RAM belleklerdir. Ram’ler sadece anakarta takılan donanımsal cihazlar değildir, ekran kartları ve mikroişlemciler üzerinde bütünleşik RAM’ler bulunmaktadır.

Yazı İçeriği:

Bilgisayar RAM Nedir?

RAM (Random Access Memory) olarak geçen, Türkçe karşılığı Rastgele Erişimli Hafıza olan RAM’ler bilgisayar açıldığında devreye giren geçici hafıza görevi gören donanım parçasıdır. Harddisk’lerin çalışma mantığına benzemektedir. Disklerden farkı, veriyi saklamamasıdır. Verileri online olarak hafızasında tutar ve İşlemcilere gönderir. Bilgisayarı yeniden başlattığımızda RAM içeriği sıfırlanır. RAM’ler bilgisayarın hamalıdır. O an kullanılan bütün yükleri hafızasında online olarak taşır.

Ram boyutunu bilgisayarınızda ne kadar yüksek tutarsanız, online taşıyacağı veri sayısı da o kadar fazla olacak ve veriyi işlemciye sunma alanı daha çok olacaktır. Ram’lerin üzerinde ki donanımsal verilerden biriside MHZ değerleridir. MHZ değeri, RAM belleklerin hızını ifade etmektedir. MHZ değeri ne kadar yüksekse, belleklerin hızlı işlem yapabilme kapasitesi de o kadar yüksektir. Özellikle Oyun bilgisayarlarında, video Render, çizim gibi bilgisayarlar toplandığında, MHZ özelliği RAM donanımında dikkat edilmesi gereken bir değerdir. Düz mantıkla ne kadar MHZ yüksek ram o kadar hızlı ram olarak düşünebilirsiniz. Ram’lerde MHZ değerleri seçerken İşlemci ve anakartınızın o MHZ değerini desteklediğini kontrol etmeyi unutmayın. Aksi halde desteklemezse RAM’leriniz üstünde yazan değerin altında yazan yani anakartın desteklediği son değer olan MHZ frekansında çalışır. Ram’lerin donanım özelliklerinde yazan bir diğer değer ram gecikme süresi olan CL değerleridir. Genelde gözden kaçan ve pek dikkat edilmeyen CL Ram için ne anlama gelir bakalım.

RAM CL Yorulma, Gecikme Süresi

CL bazen de CAS değeri olarak yazan bu tanımlar Ram’lerin yorulma, gecikme süresi anlamına gelmektedir. Ram’lerin CL ( Cas Latency ) değeri, örneğin bir monitörlerde Ekran yenileme süresi yani MS değeri ne kadar düşük olursa, görüntü tarama sıklığı o kadar iyi olacaktır. İşte Ram’lerde ki CL değeri de aynı mantıkladır. Bir Ram üzerindeki CL değeri ne kadar düşükse, Ram belleğin yorulma, gecikme süresi o kadar az olacaktır.

Ram’lerde MHZ değeri arttıkça CL değerleri de artmaktadır. Aynı MHZ değerine sahip farklı markalarda RAM seçimi yaparken CL değeri en düşük olanı seçmeniz daha faydalı olacaktır. Örneğin; 16 GB 2300 MHZ CL15 olan ram ve başka bir marka olan 16 GB 2300 MHZ CL 13 ram bulduğunuzda tabi ki, CL değeri en düşük olan ram tercih edilmelidir. MHZ kadar ram donanım özelliklerinde verilen ve pek önemsenmeyen CL değeri, bilgisayar RAM seçiminde göz ardı etmemeniz gereken bir olaydır. Ram’lerin MHZ ve CL değerleri ters orantılıdır. Bir belleğin MHZ oranının yüksek olması ve CL değerinin az olması o RAM’in okuma hızının yüksek, gecikme süresinin de az olduğunu ve aynı özellikli diğer Ram’lere göre daha kaliteli olduğunu gösterir.

Ayrıca Ram bellekteki CL değerinin nasıl bakılacağını öğrenmek isterseniz, Program kategorisinde yer alan CPU-Z Programıyla Detaylı sistem Özelliklerini Öğrenmek isimli blog yazımıza da bakabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *