Usb taşınabilir belleklerde en sık rastlanan sorunlardan biriside dosya formatının RAW uzantılı olmasıdır. Usb belleklerin RAW dosya formatına dönüşmesi, genellikle, bellek üzerinde bir işlem yaparken yani bir şey kopyalarken, silerken, o anda bilgisayarınızın kapanması, yada usb belleğinizin bazı fiziksel durumlarda görmemesinden dolayı yazma işlemi yarım kalacağından ham disk yüzeyine yani RAW formatına dönüşmektedir ve bu dosya formatını Microsoft Windows işletim sisteminiz tanımadığı için diskinizin içine girilemez hale gelmektedir. Sürekli denenmiş 2 yöntem ile RAW formatına dönüşmüş taşınabilir diskinizi kurtarabilirsiniz.
Yazı İçeriği:
1) RAW USB Belleğinizi Rufus ile Kurtarmak
RAW dosya formatını tanıyan Rufus programını kendi sitesinden bilgisayarınıza yüklemelisiniz. Türkçe dil desteği de bulunan Rufus programını BURADAN yükleyebilirsiniz. Kurulum gerektirmeden Tıkla>Çalıştır mantığıyla çalışan Rufus program ekranında yapılması gerekenleri açıklayalım.
- RAW formatına dönüşen USB taşınabilir diskinizi bilgisayarınıza taktığınızda “Aygıt” bölümünde otomatik olarak gözükecektir. Eğer buraya gelmez ise bu bölümden belleğinizi seçiniz. (Eğer bu bölümde USB belleğinizi göremiyorsanız, yazı devamında bulunan 2. yöntemleri denemelisiniz.)
- “Önyükleme seçimi” ekranına bir İSO dosyası yani Linux yada Windows işletim sistemi dosyası eklemelisiniz. Eğer böyle bir dosya elinizde yoksa tavsiyem bu ekranı “FreeDos” seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır. Eğer “FreeDos” ile sonuca gidemezseniz mutlaka herhangi bir sürümde olabilir Linux iso dosyası göstermelisiniz.
- “Dosya sistemi” ekranınız varsayılan olarak “FAT32” olacaktır. Eğer taşınabilir diskiniz daha yüksek boyutlu ise “NTFS” seçmenizi tavsiye ederim. Yoksa da problem değil.
Diğer ayarlar ekrandaki gibi kalabilir. Bu işlemlerden sonra “Başlat” düğmesine tıklamalısınız. Birinci taramada hata verebilir. Buna takılmayın tekrar başlatın. Taşınabilir diskinizi formatlayıp windows işletim sisteminin gördüğü Fat32 yada Ntfs çevireceksiniz. Böylece taşınabilir diskinize ulaşabilir olacaksınız.
Not: Bu işlemleri yaparken, taşınabilir diskiniz içindeki vereleriniz silinecektir. Data kurtarma programları ile tekrar kurtarabilirsiniz.
2) Komut Satırı ile RAW USB Flash Belleğini Kurtarmak
Birinci seçenek ile başarılı olamazsanız buyurun ikinci alternatif işlemimize. Windows işletim sisteminin özelliği olan Komut Satırı ekranına aşağıdaki verdiği sıraya göre kodları yazarsanız sonuca ulaşabilirsiniz.
- Windows’ta Başlat – Çalıştır yada Başlat – Ara kısmına gelerek “CMD” yazıp enter basınız. Siyah komut satırı ekranı gelecektir.
- Bu siyah ekrana “diskpart” yazıp enter’a basınız. Yeni açılan ekrana “list disk” Enter basınız. Bu komut ile Disk listeleri gelecek. RAW USB belleğinizin numarasının kaç olduğuna bakın ve sayıyı not alın.
- select disk soru işareti yerine usb belleğinizin numarasını yazın. Benim ekran görseli örneğimde bu sayı 1 dir.
- “clean” yazıp Enter basınız.
- “create partition primary” yazıp enter Basınız.
- “active” yazıp Enter’a basınız.
- “format fs=fat32” yada diskiniz 32 GB üstüyse “format fs=ntfs” Enter basınız.
- “assign” yazıp Enter Basınız. Ve “exit” komutu ile Komut Satırı ekranında çıkınız.
Bilgisayarım sekmesine girdiğinizde Taşınabilir Diskinizin aktif olup içine girdiğinizi görebileceksiniz. RAW formatına dönüşmüş olan taşınabilir diskinizi kurtarma işlemini anlatmaya çalıştım. Konuyla ilgili takıldığınız bir yer var ise yorum kısmında paylaşabilirsiniz.
Bir Cevap Yaz