«
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. SSD Disk Nedir? Ne Gibi Avantajları Vardır?

SSD Disk Nedir? Ne Gibi Avantajları Vardır?

Yazı İçeriği:

SSD Disk Nedir?

Bilgisayar teknolojisinde disk evrimi sırasına baktığımızda IDE diskler, SATA Diskler ve şu an geçerli olan SSD Disk teknolojisi gelmektedir. İngilizce açılımı Solid State Drive, Türkçe açılımı Katı Hal Sürücü olarak geçmektedir. Veri depolamak için geliştirilmiş sabit disklerin yerini alan veri depolama aygıtıdır. Mekanik bir sabit diskin maksimum yazma hızı ortalama 150mb/sn iken SSD disklerde bu hız 560mb/sn değerleri bulmaktadır. SSD disklerin çalışma mantığı RAM’ler ile benzer özellik göstermektedir. Kendisinden önceki disk teknolojilerinden en büyük farkı; veri yolları her mikroçipe paralel bağlanarak istenilen veriye eş zamanlı olarak ulaşılabilir. Bu nedenle SSD’ler çok yüksek hızlara erişebilir. Hızlı okuma-yazma ve sabit disklerin bazı sorunlarını ortadan kaldırmasından dolayı bu yeni teknoloji bilgisayar, dizüstü pc kullanıcıları tarafından tercih edilmeye başlamıştır.

SSD ile HDD Arasındaki Farklar

  • SATA yada IDE bağlantılı HDD dediğimiz diskler üzerinde dönen mekanik üzerine veri yazmaktadır. Bu disklerde çıkan en büyük sorunlardan biriside bad sector ve Diskin kafa vurmasıdır. SSD’ler ise hareketli parçalara sahip değildir. Bu gibi sorunlarla pek karşılaşılmaz ve HDD disk mimarisine göre bozulma oranı daha düşüktür.
  • SSD disk mimarisi RAM mantığıyla çalıştığından dolayı HDD’ler gibi aniden bozulma ihtimalleri daha azdır. Ancak arızalanan SSD disklerden veri kurtarmak ise HDD’lere göre daha zordur. Hız ve performansın yanında, Bu yüzden yedekli çalışmanız tavsiye edilir.
  • Tabiki SSD disklerin kendisinden önceki disk mimarisinden en büyük avantajları hızdır. Daha yüksek okuma, yazma özelliğinden dolayı özellikle, grafik tasarımcılar, oyun tutkunları, hosting firmaları gibi kullanımlarda her türlü kullanımlarda, SSD’lerin farkı belli olur. SSD disk takılı bir bilgisayarın açılışı bile ortalama 2-3 saniyeyi bulmaktadır.
  • SSD’ler de belirli bir yazma kapasitesi olduğundan o kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelir. Bu yüzden yoğun kullanımda ömürleri HDD ye göre azdır. Bu oran bilgisayarınızın ne kadar yoğun veri yüklediğinizle doğru orantılıdır. Normal bir kullanımda (internet sörf, ofis kullanımı gibi..) daha uzun yıllar kullanılabilir.
  • SSD disklerin içinde hareketli parça olmadığından dolayı, dışarıdan gelebilecek darbelere, sarsıntılara karşısında etkilenmezler. HDD diskler bu gibi durumlarda çabuk bozulabilir.
  • HDD diskler içinde çalışan mekanizmasından dolayı ısınma ve sesli olarak görüntülü çalışır. Özellikle gece geç saatlerde bu çok fark edilir. SSD Disklerde içinde çalışan bir mekanizma olmadığından dolayı tamamen sessizdir ve HDD disklere göre daha az enerji tüketimi sağlar.
  • SSD’ler, HDD’lerdeki “parçalanma” (fragmantation) sorunu yaşamaz bu sorunu otomatik olarak çözen mekanizmaları vardır ve müdahale gerekmez.
  • SSD’ler, elektrik kesintisine karşı daha duyarlıdır ve bu durumlarda verilerin bozulması ve hatta sürücünün tamamen bozulması söz konusu olabilir.

Önerilen SSD Disk Yazısı; SSD Disk performansının nasıl attırılacağını öğrenmek isterseniz, BU LİNK tıklayıp ilgili blog yazımıza ulaşabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *