Microsoft Windows 10 İşletim Sistemi Nasıl Kurulur? Microsoft’un şu an için en son işletim sistemi olan Windows 10‘un bilgisayarınıza sıfırdan kurulumunu resimli açıklamalı olarak yazı devamında bulabilirsiniz. Yazı Sonunda Kurulumun videolu anlatımı da mevcuttur. Microsoft Windows 10 kurulum dosyalarını en son güncel haliyle ISO dosyası olarak (yani CD yazılabilir dosya format) şeklinde Microsoft’un sitesi üzerinden BU BAĞLANTI dan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Microsoft Windows 10 Kurulumu:
Microsoft’un daha eski işletim sistemleri (Win95,98,Windows XP) sürümlerine göre Windows 10 bilgisayara kurmak oldukça kolay. Bilgisayarınıza Windows 10 işletim sistemini CD’sini sürücüye taktığınızda kurulum otomatik olarak başlayacaktır. Kurulum otomatik başlamaz ise bilgisayarınızın BOOT seçeneği varsayılan olarak Disk seçilmiştir. Bu boot seçeneğini biosta ayarlamanız gerekmektedir. Kullanmış olduğunuz bilgisayarın modeline göre Bios girmek farklılık gösterebilir. Genelde bios girmek için bilgisayarınızı açtığınızda klavyeden;(delete,F1,F2,Esc,F10) gibi tuşlara basıp girilmektedir. Sizin bilgisayarınızın biosa nasıl girileceğini öğrenmenin en kısa yolu, anakartınızın yada dizüstü bilgisayar modelinizi arama motoruna “motherboard bios setup” şeklinde yazıp bulmak olacaktır.
Bios’a girmeden Otomatik BOOT başlatmak için diğer bir seçenek ise, yine klavye tuş kombinasyonlarıdır. Genelde ;F12,F9,F4,F10 gibi tuşlara basıp boot ekranına gelebilir ve CD/DVD rom seçebilirsiniz. Bu Tuş kombinasyonları bilgisayarınızın modeline, özelikle anakart modeline göre farklılık gösterebilir.
Windows 10 Kurulum Cd’nizi bilgisayarınızın sürücüsüne taktığınızda Siyah Dos ekranında, eğer bilgisayar diskinizde daha önceden kurulmuş bir işletim sistemi var ise “CD’den veya DVD’Den ön yükleme için bir tuşa basın” yazısı görebilirsiniz. Klavyede herhangi bir tuş basıp kurulum ekranına geçebilirsiniz. Eğer Diskiniz boş ilk kez kurulum yapacaksanız direk ekrana yönleneceksiniz.
Kurulum ekranında sizi karşılayacak olan ilk ekran işletim sisteminin Yüklenecek Dil, Saat ve Para birimi biçimi ve Klavye giriş yöntemi olacaktır. Zaten aldığınız Yada indirdiğiniz dil seçeneğine göre otomatik olarak bilgiler karşınıza gelecektir.
“İleri” seçeneğini tıkladıktan sonra “Şimdi Yükle” seçeneği karşınıza gelecektir. Bu seçeneği de tıkladığınızda sizi lisans ekranı karşılayacaktır. Eğer bir orijinal Windows 10 lisansı almışsanız buraya girmelisiniz. Eğer Lisansınız yok ve Windows 10 denemek istiyorsanız yada ilerleyen zamanlarda lisanslı alıp sonra girmek istiyorsanız “Ürün Anahtarım Yok” seçeneğini tıklayıp kuruluma devam edebilirsiniz.
Ürün anahtarı girmeden “İleri” tıkladığınızda karşınıza Windows 10 kurulum sürümleri ekranı karşınıza gelecektir. Uygun olanı seçip devam edebilirsiniz. Ben örneğimde Windows 10 Pro x64 (64 bit sürüm demek) seçip devam ediyorum.
Sürüm seçiminden sonra gelecek olan ekranımız Sözleşmeyi kabul etme ekranı. Rutin Microsoft sözleşmesidir kabul edip devam edebilirsiniz. Zaten başka şansınızda yok kurulum için :). Sonraki ekran “Ne Türk Bir Yükleme Yapmak İsterseniz” ekranında sizi karşılayan iki soru var. Yükselt seçeneği ile bir alt versiyon sürümünüz olan, örneğin Windows 7 pro, Windows 8 Pro yada Windows 10’un Home edition sürümleri varsa siz işiniz gereği üst versiyon olan sürüm varsa dosyalarınızı silmeden bu ekranı seçerek yükseltme işlemi kurulumu yapabilirsiniz. Daha çok kurumsal lisansı olan firmaları ilgilendirmektedir.
Tavsiyem temiz bir kurulum. Bunun için, “Özel; yalnızca Windows Yükle” kısmına seçmeniz. Açılan ekranda bilgisayarınıza takılı tüm harddisk sürücüler görüntülenecektir. Örneğin benim sanal bilgisayar da 50 GB disk alanım var ve bunu ikiye bölmek istiyorum. Bunun için “Yeni” sekmesine tıklayıp “C” sürücüsünün kaç olacağını belirtiyorum. Örneğin 30000(30Gb) yazıp “Uygula” sekmesini tıklıyorum. Disk bölme işlemini Windows 10 kurulumu bittikten sonrada yapabilirsiniz. Size tavsiyem diskinizi ikiye bölmeyin. Bad sektör oluşturma alanını daraltır ve o yüzeyin bad sektör oluşturma şansını arttırırsınız. Ayrıca unutmayın diski ikiye bölmek yedek almak değildir. Yedek aynı bilgisayardaki bir kopyasını başka bir fiziksel yada sanal alanda saklamaktır. Tercih size kalmış.
“İleri” tıkladıktan sonra 5 aşamadan oluşan bir kurulum gerçekleşecektir. Bu işlemleri Microsoft Windows 10 otomatik olarak yapacaktır. Sabırlı olun ve bitmesini bekleyin. Diskiniz SSD ise bu işlemler biraz daha hızlı olacaktır.
CD’den Windows kurulumu bitti. Bilgisayarınız yeniden başladıktan sonra artık Windows 10 yapılandırma ekranı sizi karşılayacaktır. Karşınıza gelen ilk ekranlar sırasıyla Bölge ve Klavye düzeni ayarı olacaktır. Uygun bir şekilde seçimleri yapıp devam edebilirsiniz.
Karşınıza gelen diğer ekran “Nasıl ayarlamak İstersiniz?” bireysel ev kullanıcısı olduğunuz için “Kişisel kullanıma yönelik ayarlama” seçmeniz yeterlidir. “Kuruluşa Yönelik ayarlama” isminden de anlaşılacağı gibi şirket demirbaşına ait cihazın kurumsal yapılandırma ayarları için geçerlidir. Daha çok IT birimini ilgilendirir.
İlerlediğimizde hesap ayarları olan “Hesabınızı Ekleyelim” ekranı karşınıza gelecektir. İsterseniz bir hotmail yada outlook hesabınız varsa mailinizi buraya ekleyip bağlayabilirsiniz. Mailinizi, adress defterinizi, sanal diskinizi, Microsoft market uygulamaları, ajanda gibi hesap sekronizasyonlarınız bağlanacaktır. Eğer bir hesabınız yok yada outlook malinizi eklemeden devam etmek istiyorsanız. Yani bilgisayar adını local olarak eklemek istiyorsanız ekranın sol alt köşesinde olan “ÇevrimDışı Hesap” hesap seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.
“Çevrimdışı Hesap” seçeneğini seçtikten sonra sizi local bilgisayar adı oluşturmaya yani “Bu bilgisayarı kim kullanacak” kısmına gelecek ve bilgisayarınız için bir isim ve parola oluşturabilirsiniz. İleri dedikten sonra karşınıza “Cihazınız için gizlilik ayarlarını Seçin” ekranı gelecektir. Bu seçenekler, çevrim içi konuşma, konum, tanımlama verileri, cihazı bul, reklam kimliği, mürekkep oluşturma ve yazma gibi seçeneklerdir. Açıp kapatmak Tercihinize kalmış bir seçenektir. Kurulum bittikten sonra Windows 10 Ayarlar menüsünden tekrar düzenlenebilir. Tavsiyem hepsini kapatın. Hem arka planda işlemcinizi boşuna kullandırmasınız hem de bence gerek yok. Yine de size kalmış bir seçenektir. Ben kapatıyorum.
Bu son ayardan sonra Microsoft Windows 10 işletim sistemi bilgisayarınıza sıfırdan kurulum yapılmış olarak masaüstünüze gelecektir. Windows 10 kurulumu ile ilgili takıldığınız bir yer var ise yorum kısmında paylaşabilirsiniz.
Windows 10 kurulum CD’sinin nasıl indirileceğini öğrenmek isterseniz bilgisayar kategorisinde yer alan Orijinal Windows 10 İndirmek içerikli blog yazımıza bakabilirsiniz.
Bir Cevap Yaz
Hocam biz ileri tuşuna bastık ama normal böyle kaldı ileri tuşuna basınca ileri gitmedi acil yardım edermisiniz
hangi yerde kaldı. detaylı açıklarmısın üstad. ilk disk kurulum ekranında mı? ayarlar kısmında mı? eğer işletim sistemini seçtikten sonra ileri tıkladığında gelmiyorsa muhtamelen disk’in sata disktir. en güncel versiyonlu windows 10’u indirip denemelisin. Nasıl indirileceğide var bu sitede.