Windows 10 Sıfırlama Nasıl Yapılır? Bu makale içeriğimizde Windows 10 işletim sistemimizi, programsız ve format atmadan fabrika ayarlarına, yani ilk günkü ayarlara nasıl döndürürüz bu konu işlenmiştir.
Yazı İçeriği:
Windows 10 Sıfırlama Nedir?
Sıfırlama işlemi, işletim sisteminizde oluşan Windows sorunlarına karşı veya virüs problemlerine karşı, bilgisayarınıza format atmadan sorunu giderebilmek için yapılan bir Windows 10 resetleme işlemidir. Microsoft’un Windows 10 işletim üzerinde sunmuş olduğu sıfırlama işlemi, bilgisayarınıza format atma anlamına gelmemektedir. Bilgisayarı sıfırlamak, ilk aldığınız güne dönme işlemidir. Windows 10 sıfırlama yaptığınızda dosyalarınız ne olur? Eğer önemli verileriniz varsa sıfırlama işleminde sizlere özel dosyalarınızı yedekleme yapma konusunda uyarı ekranı verir, bu sayede işleme başlamadan önce özel dosyalarınızı yedekleyebilir ve sıfırlama yaptığınızda bu dosyalarınız silinmeyecektir.
Windows 10 Fabrika Ayarlarına Dönme Nasıl Yapılır?
- Windows 10 arama bölümüme (yada klavyeden Windows+s tuşuna basın) “Ayarlar” yazın.
- Karşınıza gelecek yeni ekrandan “Güncelleştirme ve Güvenlik” bölümüne tıklayın.
- Ekranın solunda yer alan menülerden “Kurtarma” yazısına tıklayın.
- Kurtarma içeriğinde yer alan “Bu Bilgisayarı Sıfırla” altında ki “Başlayın” butonuna tıklayın.
- Karşınıza “Dosyaları Sakla” ve “Her şeyi Kaldır” seklinde iki seçenek çıkacaktır.
- “Dosyaları Sakla” seçeneğini seçip ilerlerseniz, kişisel dosyalarınız (resimler, Office dosyaları, ses ve video vs..) Windows 10 silmez, saklar. Ancak sıfırlama işlemi uzun sürer.
- “Her şeyi Kaldır” seçeneğini seçip ilerlerseniz, isminden de anlaşılacağı gibi uygulama ve programların yanı sıra kişisel dosyalarınızda silinir yani bilgisayarınız format atılmış gibi ilk aldığınız, ilk açtığınız fabrika ayarlarına döner.
Her iki seçeneğide seçip ilerleseniz de karşınıza görsel deki gibi “Bulut İndirme” ve “Yerel Yeniden Yükleme” isminde iki seçenekli ekran gelecektir.
- “Bulut İndirme” seçeneğini seçip sıfırlama işlemi yapmak isterseniz, Windows sunucularından en güncel Windows 10 versiyonunu arka planda indirip sıfırlama işlemi gerçekleştirilir. İnternetten çekeceği için bu işlem uzun sürebilir.
- “Yerel Yeniden Yükleme” seçeneği ise, bilgisayarınızın ilk kurulumda ki halidir. Windows güncelleştirmeleri eksik olabilir (tabi sonradan da güncelleştirme yapılabilir) seçme tercihi size kalmıştır. Ben “Yerel yeniden Yükleme” bölümünü seçip diğer ekrana geçiyorum.
- Karşınıza “Ek ayarlar” ekranı gelecektir. “Ayarları Değiştir” seçeneğine tıklayıp diğer ekranı incelemenizi tavsiye ederim.
- Ayarlar ekranında “Veriler Temizlensin mi?” seçeneğini aktif ederseniz bütün her şey silinecektir. “Windows İndirilsin mi?” seçeneğini aktif ederseniz, sıfırlama işlemi en güncel Windows 10 işletim sistemi versiyonu indirilerek yapılacaktır. “Tüm Sürücülerdeki Dosyalar Silinsin mi?” aktif ederseniz bilgisayarınızda ki yüklü driverler silinmiş olur. Bunları aktif edip etmemek tercihi size kalmıştır. Ben Temiz bir sıfırlama işlemi yapacağımdan dolayı seçin yapmadan “Onayla” butonuna tıklıyorum.
Son ekran olarak “Sıfırlama” butonuna tıklıyorsunuz ve Bilgisayar Windows 10 işletim sisteminiz fabrika ayarlarına dönme işlemi başlamış oluyor. Bu işlem biraz uzun sürebilir. Bu esnada bilgisayarınızda başka bir işlem yapmamanızı tavsiye ederiz. Ayrıca Sıfırlama işleminde bilgisayarınızın güç kesintisi olmamasına da dikkat ediniz. Windows 10 sıfırlamanın nasıl yapıldığını anlatmaya çalıştım. Konuyla ilgili takıldığınız bir yer varsa yorum kısmında paylaşabilirsiniz.
Bilgisayar kategorisinde yer alan Windows 10 Yerel Sürücüleri Gizlemek isimli blog yazımıza da bakabilirsiniz.
Bir Cevap Yaz