Yazı İçeriği:
Sistem Geri Yükleme Nedir?
Microsoft Windows’ta kullanıcının bilgisayarlarının durumunu (sistem dosyaları, yüklü uygulamalar, Windows Kayıt Defteri ve sistem ayarları dahil) önceki bir zamana geri döndürmesine olanak tanıyan ve sistem sorunlarından kurtulmak için kullanılabilen bir özelliktir. Windows Server hariç sonraki tüm Microsoft Windows sürümlerinde yer almaktadır. Windows 10’da, Sistem Geri Yükleme varsayılan olarak kapalı gelmektedir. Kullanıcı tarafından etkinleştirilmesi gerekmektedir. (Nasıl aktif edileceği yazı devamında anlatılmıştır). Kullanıcı el ile yeni bir geri yükleme noktası oluşturabilir, mevcut bir geri yükleme noktasına geri dönebilir veya değiştirebilir. Geri yükleme yapıldığında bilgisayarınızda yer alan özel dosyalarınız (resim, office belgeleri, resim dosyaları vs..) kaybolmaz. Sadece o tarih aralığında kurulmuş olan Windows Update ve programlar silinebilir. Kısaca, geri yükleme yapmak, bilgisayarınızda meydana gelebilecek birçok farklı sorunda, çözüm olarak kullanılabilen bir yöntemdir.
Sistem Geri Yükleme Noktası Nasıl Oluşturulur?
- Windows 10 ara bölümüne “denetim masası” yazıp bu sayfaya gidiniz.
- Denetim masasında; Sistem ve Güvenlik – Sistem – Gelişmiş Sistem Ayarları – Sistem Koruması ekranına gelin.
Windows 10 işletim sisteminde sistem geri yüklemeyi aktif hale getirmek için;
- İşletim sisteminin yüklü olduğu (genellikle c sürücüsü olur ve yanında sistem yazar). “C” sürücüsünü seçiyorsunuz.
- “Yapılandır” menüsüne tıklıyorsunuz.
- “Sistem korumasını aç” seçeneğini aktif ediyorsunuz.
- Disk alanı Kullanımı (tavsiye edilen en az 3GB alandır) arası bir değer girmeniz yeterlidir.
Sistem geri yükleme yapmak istediğiniz disk, koruma bölümünde “Açık” olarak görünecektir. Bu işlemlerden sonra Windows 10 otomatik olarak belirlenen alan kadar sistem geri yükleme noktası oluşturması yapacaktır. Aynı ekranda isterseniz “Oluştur” menüsüne tıklayıp, o an ki en iyi sistem yapılandırma alanını kendinizde bir isim vererek otomatik olarak oluşturmuş olursunuz.
Windows 10 Sistem Geri Yükleme Yapmak
Bilgisayarınıza virüs bulaştı veya bir driver yada bir windows update yada başka nedenlerden dolayı işletim sisteminiz sürekli hatalar verdiğini düşünelim. Sizler daha önce oluşturmuş olduğunuz en iyi windows yapılandırmasına dönebilir yada windows 10’un oluşturduğu belirli aralıklı tarihlerden birine dönerek işletim sisteminize format atmadan, daha stabil hale getirme imkanınız olabilmektedir. Windows 10’da geçmiş tarihli sistem geri yükleme yaptığınızda kişisel dolaylarınızın silinmeyeceğini de tekrar hatırlatalım.
- Windows 10 ara bölümüne “denetim masası” yazıp bu sayfaya gidiniz.
- Denetim masasında; Sistem ve Güvenlik – Sistem – Gelişmiş Sistem Ayarları – Sistem Koruması ekranına gelin.
- “Sistem Geri Yükleme” menüsüne tıklayın
Önerilen Windows 10 Konusu; Windows 10 üzerinden disk bölme ve birleştirme nasıl yapıldığını öğrenmek isterseniz, BU BAĞLANTI linkine tıklayıp ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz.
Tavsiyem “Diğer geri yükleme noktalarını göster” seçeneğini işaretlemeniz. Böylece daha fazla seçenek karşınıza çıkacaktır. Ekrandaki seçeneklerden birini seçebilirsiniz. Örneğin benim bu tarihli bir sorunum var ve ben 18-09-2020 tarihini seçip sistem geri yüklemeye dönmek istiyorum. O tarihi seçerek “İleri” butonuna tıklıyorsunuz. Karşınıza sürücüler gösteren bir ekran çıkacaktır. Burada işletim sisteminin hangi sürücüde kuruluysa (genelde C sürücüsü olur) o sürücüyü seçip “Son” seçeneğini tıklamanız yeterlidir. Bir kaç dakikalık bir süreçten sonra windows 10 otomatik olarak sistem geri yüklemeyi tamamlayıp seçtiğiniz tarihe dönecektir.
Bir Cevap Yaz