«
  1. Anasayfa
  2. Bilgisayar
  3. Windows Defender Nasıl Kapatılır?

Windows Defender Nasıl Kapatılır?

Windows 10 Windows Defender devre dışı bırakma işlemi nasıl yapılır? Microsoft tarafından geliştirilen ve casus yazılımları karantinaya alan Windows Defender uygulamasını, isteğe bağlı kalıcı olarak veya geçici olarak kapatabilir veya bilgisayarınızdan Windows Defender tamamen silebilirsiniz.

Yazı İçeriği:

Windows Defender Nedir?

İlk kez Windows 7 ve Windows Vista işletim sistemlerinde Microsoft AntiSpyware ismiyle karşımıza çıkan, Windows 10 işletim sistemiyle birlikte Windows Defender adını alan ve ilk versiyona göre kullanım alanı geliştirilen ücretsiz olarak sunulan bilgisayarı virüslerden ve kötü amaçlı yazılımlardan korumak için geliştirilen bir güvenlik duvarı uygulamasıdır. Windows 10 işletim sistemi üzerinde varsayılan olarak açık gelmektedir. Kritik güncelleştirmelerin haricinde her ay (Windows Update açıksa) kötü amaçlı yazılımlara karşı güncellenmektedir.

Windows Defender uygulamasını diğer virüs programlarıyla birlikte de kullanabilirsiniz. Windows Defender internetten bir dosya indirdiğinizde otomatik olarak tarar ve kötü amaçlı yazılım olarak algılarsa karantinaya alır. Kullandığınız virüs programının koruma düzeyinin yeterli olduğunu düşünüyorsanız. Windows Defender isteğe bağlı kapatabilirsiniz. Böylece iki virüs programı taramasının önüne geçerek CPU kullanımını da azaltmış olacaksınız. Başka bir virüs programı kullanıyorsanız tavsiyem İşlemci kaynak kullanımını azaltmak için Windows Defender programını kapatmanız olacaktır.

Windows Defender Neden Kapatmalıyız?

  • Bilgisayarınızı korumak için başka bir virüs programı kullanıyorsanız, her iki uygulamanın çalışıp dosya taramasına gerek yoktur.
  • Dosya kopyalama, taşıma işlemlerini çok yapıyorsanız, Windows Defender arka planda her işlemi taradığı için bu kopyalama süresi uzamaktadır. Bunun önüne geçmek için kapatabilirsiniz.
  • İnternetten bir dosya indirdiğinizde ve bu dosyanın güvenli olduğuna eminseniz Windows Defender bunu karantinaya alabilir. Bunun önüne geçmek için, geçici olarak veya tamamen kapatabilirsiniz.
  • Daha iyi olduğunu düşündüğünüz bir Virüs programı kullanıyorsanız, Windows Defender gerek yoktur. Arka planda kendisi de tarama yapacağı için gereksiz yere CPU kaynak tüketimini artıracaktır.

Windows Defender Geçici Kapatmak

Windows Defender kısa süreliğine kapatıp, tekrar aktif edebilirsiniz. Kapattıktan sonra aktif etmezseniz, bilgisayarınız yeniden başlattıktan sonra otomatik olarak Windows Defender aktif olacaktır. Diyelim ki internetten bir dosya indiriyorsunuz ve bu dosyanın güvenli olabileceğini düşünüyorsunuz, ancak Windows Defender bu dosyayı tanımadığı için casus yazılım olarak algılamakta ve karantinaya almaktadır. İşte bu durumda Windows Defender’ı geçici olarak devre dışı bırakarak indirmeye devam edebilir ve sonrasında tekrar aktif edebilirsiniz. Bunun için;

  • Windows arama bölümüne “Ayarlar” yazın (win+s tuşuyla da gelebilirsiniz)
  • Karşınıza gelen “Güncelleştirme ve Güvenlik” menüsüne tıklayın.
  • Ekranın sol tarafında yer alan “Windows Güvenliği” menüsüne tıklayın.
  • Koruma alanları altında yer alan “Virüs ve Tehdit Koruması” yazısına tıklayın.

  • “Ayarları Yönet” menüsüne tıklayın.
  • Karşınıza Virüs ve Tehdit Koruması Ayarları ekranı gelecek. Bu ekran altında yer alan; Gerçek zamanlı koruma, bulut tabanlı koruma, Otomatik örnek gönderimi, kurcalamaya karşı koruma seçeneklerini kapalı konuma getiriniz.

Burada yapılan işlemler Windows Defender geçici kapatma yöntemidir. Siz aynı ayarları aktif edene kadar veya bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda otomatik olarak Windows Defender aktif olacaktır.

Windows Defender Tamamen Kapatmak

Bilgisayarın regedit bölümünde yapacağınız küçük bir değişiklik sayesinde Windows Defender’ın bilgisayar açılışında otomatik çalışmasını engelleyebilir, böylece Windows Defender uygulamasını tamamen kapatmış olursunuz. Bunun için;

  • Windows 10 Arama bölümüne “regedit” yazısınız. (win+r tuşuna basıp çıkan ekrana da yazabilirsiniz)
  • Regedit bölümünde sırasıyla şu yolu takip edin; HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SecurityHealtService\Start
  • “Start” yazısını çift tıklayın ve varsayılan “3” Değer Verisi yerine “4” rakamını yazın. Ayarların geçerli olması için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Artık başlangıçta Windows Defender otomatik çalışmayacaktır. Tekrar aktif etmek isterseniz start değerini “3” yapabilirsiniz.

Ayrıca İnternet kategorisinde yer alan, ve bir fotoğraftaki arka planı programsız nasıl temizleneceğini öğrenmek isterseniz BU BAĞLANTI linkine tıklayıp ilgili içeriğe ulaşabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *