«
  1. Anasayfa
  2. Wordpress
  3. Wordpress Hikayem ve Wordpress Hakkında Bilgiler

Wordpress Hikayem ve Wordpress Hakkında Bilgiler

Benim İçin Wordpress’in Hikayesi, 2000’li yılların başlarında, hep bir web sitesi kurmak isteğim vardı. O zamanlar, yazılımlar teknolojiler bu kadar ileri derecede değildi tabi. İnternetin 56k modem olduğu dönemleriydi. Web siteleri de çoğunlukla html tabanlı sitelerdi ve yaratıcılıktan da pek bi uzaktı. Nedense o zamanın sitelerinde dalgalanan Flash Türk bayrağı ve sitenin üstünde yada sağ alt köşesinde elektronik saatler eksik olmazdı. Bir site yapmak için tasarım, kod bilgisi olması gerekiyordu. Bu işin içinde olmak, bir şeyleri öğrenmek konusunda hız verirdi insana.

Zaman ilerledikçe teknolojik anlamda, yazılım kod bilgileri de gelişir, site açmak biraz daha kolaylaşır olmuştu. O yıllarda ilk Joomla ile tanışmıştım. Hatta ilk aldığım ücretsiz hosting üzerinden ilk sitemi açmıştım bile. O yılların düşünce yapısı da farklıydı tabi. İlk site açtığımda çocuğum olmuş gibiydim lan. Bi garip hissetim kendimi. Hani bir filmde “Zeki Müren de bizi görecek mi” lafı vardır ya. Bende o ilk sitemi kurduğumda şöyle olmuştu. “Amerika da ki vatandaşta benim sitemi görecek mi?”. Sürekli gelişen Wordpres’in yanında internetin icadının da ne güzel bir şey olduğunun göstergesiydi bu.

Joomla sağ olsun ilk mantığını öğretmeye başlamıştı bana ekletilerle, temalarla vs.. ama nedense joomla sistemine alışamadım ben. İsmi güzel JOOMLA ama bana bi zengin geldi joomla bi uzak geldi ısınamadım bi türlü. Sonra ücretsiz sistemler gelişmeye artmaya başladı,Drupal gibi, Blogger gibi. Sonra hayatıma bir anda chip dergisi sayesinde tanıştığım Wordpress girdi. Mantık aynıydı ama daha bi halktan geldi bana, daha bi içim ısındı. Kısaca “wordpress candı” müdür.

Wordpres’in Eklenti desteği, tema desteği, Google de milyonlarca makale, kurulum kolaylığı, ve bunların bir çoğunun ücretsiz olması gibi. Bir çok kişiye blog, magazin, haber, sinema, siteleri gibi site açma hayallerine ön ayak oldu.

Wordpress Hakkında Bilgiler;

  • Wordpress kurucuları kimlerdir; Matt Mullenweg ve Mike Little kazandırmıştır.
  • Geliştiricileri kimleridir dersek, burda en önemli yazıyorum nitekim daha fazla yazılımcıları da mevcuttur ;Matt Mullenwegg, Mark Jaquith, Andrew Ozz,Peter Westwood, Ryan Boren, Jane Wells ve Andrew Nacin’dir
  • WordPress’in ilk yayın hayatı ne zaman olmuştur; 27 Mayıs 2003 .Ben o senede 23-24 yaşındaydım be 🙂 zaman ne çabuk geçiyor.
  • Wordpress’in lisans sistemi nasıldır; Açık kaynak lisansıdır. Kullanıcıların belirli koşullar altında kaynak kodunu değiştirmek ve paylaşmak için izinli olduğu belirtilmektedir.
  • 70 milyonun üzerinde web sitesi – ki bu günden güne artmaktadır.- WordPress ile çalışıyor. Bu siteler arasında CNN, TechCrunch, Forbes gibi birçok popüler site bulunmaktadır.
  • Dünyadaki web sitelerinin %30’u WordPress alt yapısı ile çalışıyor. WordPress bu bakımdan alanında en büyük marka.
  • 50.000’in üzerinde eklenti desteği sunmaktadır.
  • WordPress Almanca, Hırvatça, Japonca, Norveççe, Slovenyaca, İbranice, İspanyolca, Endonezce, İsveççe, Slovakça, Romence, Lehçe, Rusça, Galce, İtalyanca, Hollandaca, Makedonca, Fransızca, Türkçe gibi birçok dilde çeviri desteği veriyor.
  • Wordpressin; WordPress.Org ve WordPress.com olarak iki resmi sitesi bulunmaktadır. “Org” uzantılı sitesi; yazılım, eklenti, temalar bulundurma amaçlıdır. “Com” uzantılı sitesi ise; ücretsiz olarak blog açmak için verdiği hizmettir ve bu hizmet en son 4 GB ‘lık bir alandı.

Wordpres ile neler yapılabilir? dersek; iyi bir kod bilgisine sahip kişi, arkasına CSS ve tasarım bilgisini de ekledi mi; Video, haber, blog, kurumsal ve resim paylaşımlarını kolay bir tema aracılığıyla her şey yapabilirsiniz. WordPress sisteminin neden bu kadar hızlı geliştiğini de özetler isek; kolay kurulum, eklenti, tema desteği, arama motoru dostu, ayrıca ayrı bir pazar dalı olarak, ücretli tema, bot, eklenti ve hazır kullanışlı admin paneli vs.. oluşturmasını da ekleyebiliriz.

Özelliklede tema konusunda themeforest.net. sitesini tavsiye ederim.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *